Chaozproductions.com

Historien om stuntmannen

Det var på sirkuset stuntmennene først så dagens lys. De var som regel artister og akrobater. Det første stuntet i historien på filmlerretet, var under innspillingen av filmen Greven av Monte Cristo fra 1908. 5 dollar ble utbetalt til denne talentfulle akrobaten. Han måtte hoppe i havet under en spektakulær opp-ned scene fra en klippe. Stunt betyr også kaskade eller «kaskadeur», som ofte brukes i sirkusmiljøet. Kravet var langvarig trening i ringen og å ha den perfekte kroppskontroll, slik at man skulle klare å utføre samme triks dagen etter. Kaskade er å utføre farlige hopp.

[IMAGE=bNOM8Jb1LVWY.jpg]

Blant de aller første aktørene som utførte stunts på filmlerretet, var Charlie Chaplin og Harold Lloyd. Disse to spesialistene ble kalt nettopp stuntmann og kaskadeur. Harold Lloyd er blant annet kjent for sine stunts da han hoppet fra hest til hest i filmen Høiere og høiere. Her kan du se Lloyd holde seg fast til viseren på et klokketårn utenfor en skyskraper. Senere oppdaget filmprodusentene rodeo-stjernen Yakima Canutt. Fra 1930-tallet var han blant de største navnene innen stunt-verdenen. Canutt satte standarden for stunt-teknologien med teknikkdeler som profesjonelle stuntmenn bruker i dag.

[IMAGE=ey6ThJfx6t3u.jpg]

Stunts i dag

[IMAGE=e30PY4b42kSN.jpg]

I dag er mange av stuntscenene erstattet med datagenererte bilder, eller «CGI» (Computer generated imagery). Det koster mindre, og reduserer skadeomfanget. Mye av sjarmen vil dog forsvinne hvis alle stunts skulle gå over til digitalt. Det finnes fremdeles stunts som gjøres av mennesker. Blant annet er Jackie Chan en av de store stuntmennene vi kjenner i dag. Han er ikke den høyeste på sokkelesten, men utfører alle slags stunts du kan tenke deg. Han har også en egen stuntskole som man kan melde seg på, men det kreves litt erfaring for å kunne begynne der.

Vil du bli stuntmann?

Det er ingen enkel vei for å bli stuntmann. Det finnes for eksempel ikke noen «stunt-grad», som du går på skolen for å få. Alle stuntmenn lærer å bli profesjonell ved å bygge ferdigheter med en erfaren stuntmann-mentor. Ingen kan dukke opp på et Hollywood-sett for å få jobb, uten å ha hatt lang erfaring med yrket. For å bli en stuntmann må du bli medlem av en union som styrer alle utøverne som er i tv og film. Når du får medlemskapet, får du muligheten til å jobbe som en ekstrahjelp-stuntmann.

Her kan du bli kjent med filmsettet og med stunt-koordinatorene. Erfarne stuntmenn anbefaler nye stuntmenn å ha kort men jevnlig kontakt med en stunt-koordinator når han eller hun ikke er opptatt. Gi ham/henne din CV, og tilby at du kan jobbe ekstra ved å assistere med forskjellige stunts. Hvis du har det rette utseende og ferdigheter for en stuntjobb, er det mulig du får en telefonsamtale i nær fremtid.

kheera