Chaozproductions.com

Italienske westernfilmer

På samme tid som Grace Kelly og Cary Grant ble store stjerner i Alfred Hitchcocks amerikanskproduserte thrillere, var det en annen stor regissør som gjorde stor suksess. Den italienske regissører og filmskaperen Sergio Leone er kjent som den største personligheten bak sjangeren med det morsomme navnet spaghettiwestern. Med dette menes altså filmer satt til det ville vesten, men som er produsert av europeiske filmskapere. Det er ikke bare innenfor denne sjangeren Sergio Leone gjorde seg kjent.

Sergio Leone

Før han fikk store skuespillere som Clint Eastwood til å spille banditter og cowboyer på lerretet, lagde han store produksjoner som «Ben Hur» og «Quo Vadis». Han lagde flere filmer som var satt til Romerriket og fortalte historiene til helter og keisere. Sergio Leone var assisterende regissør under den store produksjonen av filmen «The Last Days of Pompeii» i Hollywood på slutten av 50-tallet.

Regissøren han var assistent for ble plutselig alvorlig syk, og Leone måtte rett og slett ta over for resten av løpet. Det er tydelig at han ikke fikk bruke, eller valgte å ikke bruke, sin egne kunstneriske stil under prosjektet. Han fullførte filmen med regissøren Mario Bonnards instrukser. Filmen ble en suksess takket være Sergio Leone, men det ble en utakknemlig jobb. Hans innsats etter regissørens plutselig sykdom ble ignorert, og Mario Bonnard sto igjen som geniet bak filmen.

Spaghettiwestern

Det tok flere år før Sergio Leone ble et kjent navn etter hans store innsats på «The Last Days of Pompeii». Da han senere fikk regissere sin egne filmer var sjangeren en helt annen enn de historiske dramaene omkring Romerrikets keisere og hærførere. Titlene på filmene hans er mer kjent enn hans eget navn, og mange kjenner ingen filmen «The Good, The Bad and The Ugly». Det er nok spesielt fans av westernsjangeren som kjenner til titlene til den italienske filmskaperen.

Komedier eller rene actionfilmer?

Da filmene med tilnavnet spaghettiwestern kom på kino var det mange som allerede da lo dem vekk som dårlige parodier eller rett og slett b-filmer. Den dag i dag ser vi på dem med mye humor, men likevel ikke som rene komedier. Mange syntes westernfilmene skapt av Sergio Leone ikke kunne bli tatt seriøst som historier om alvorlige cowboyer, men det snudde da han fikk Clint Eastwood med på laget.

kheera