Chaozproductions.com

Stumfilm og slapstick

Etter de første korte filmene som viser scener uten skuespill, kom flere sjangere innenfor film. Skuespill fra teater inspirerte filmskapere, og filmene fikk endelig manus med planlagt handling og godt skuespill. Vi kjenner alle til stumfilmene med såkalt slapstickhumor som ble kjent for alvor gjennom Charlie Chaplin.

Komedier med samfunnskritiske undertoner

Filmene med humor av typen slapstick hadde sin storhetstid før andre verdenskrig. De første kjente filmene innenfor denne gamle formen for humor kom rundt 1912. Da var allerede komedier med klumsete karakterer som falt og slo seg og gjorde alt galt, godt kjent på teater i hele den vestlige verden. At de nå ble filmet og kunne klipper og settes sammen åpnet for mange flere muligheter. Navnet Charlie Chaplin er et navn alle kjenner til, og er en svært viktig person i filmhistorien på grunn av sine kjente verk. Ikke bare var Chaplins filmer komiske. Filmene hans handlet også mye om samtiden. Samfunnskritikk var vevd inn i mye humor, og bidro sterkt til at vanlige kinogjengere fikk et politisk budskap med seg.

Samfunnsfokus i tidlig film

Tiden da stumfilmer og da spesielt komediene med slapstickhumor ble lagd, var en tid med mye dramatikk, frykt og omveltninger i den vestlige verden. Starten på denne perioden innen film regnes til 1914, og slutten i 1940. I 1914 begynte første verdenskrig, og da den tok slutt i 1918 kom det enda større omveltninger i verden. Den russiske revolusjon forandret verden, og samtidig kom nye politiske ideologier til å vokse herfra. I Europa var det mye fattigdom, mange innbyggere var flyktninger, og i USA var industrien i gang for fullt. Mange innbyggere følte seg ganske maktesløse da de flyttet fra gårder i rurale strøk inn til storbyer for å skaffe seg jobb på de mange fabrikkene. Dette var et av temaene filmene viste med mye humor på lerretet.

kheera