Chaozproductions.com

Legendariske filmplakater

Legendariske Filmplakater

Filmplakater har gjennom historien blitt vel så ikoniske deler av filmhistorien som mange av filmene de skal presentere. Plakaten som ble hengt opp på kinoer for å promotere Pulp Fiction i 1994 henger fortsatt i rammer i mange norske hjem. Det faktum at en filmplakat blir så populær, burde kanskje henge sammen med filmens popularitet, men det er heller ikke alltid sannheten. Kultfilmer eller kalkuner kan også få fram det aller beste i en filmplakat.

Med filmhistorie på veggen

For mange fans er filmplakaten som følger favorittfilmen eller franchisen en helt naturlig del interiøret. Om den festes med teip og tegnestifter på gutterommet, eller henger innrammet over peisen, så er den på sin rette plass. Med de perfekte bilderammene eller flotte og tilpassede fotorammer, kan en ordinær filmplakat framstå som et vakkert kunstverk. Uavhengig av sjanger, skuespillere og epoke, vil en godt gjennomført filmplakat ta seg godt ut i de riktige rammene. Og når plakaten er rammet inn og hengt opp, er det bare å finne fram popcornet og nyte filmen.

Det er i dag et veldig stort marked for filmplakater, og da særlig fra de kjente filmene, kultfilmene og de store filmseriene. I sine store rammer på kinoveggene, lokket de spente kinogjengere med bilder og skuespillere fra filmene. Førsteinntrykket disse plakatene ga de unge og lovende kunne sette seg for livet, og lidenskapen var født. Dedikasjonen de mest lidenskapelige fansene har, gir filmplakatene forhøyet status og et evig liv i forgylte rammer.

De største av de store

Det er mange eksempler på legendariske plakater gjennom filmhistorien, men det er noen som skiller seg ut. Haisommer, Jaws på engelsk, kom ut i 1975, men det legendariske bildet med vannflaten, svømmeren og haien som kommer fra dypet er noe de aller fleste husker. Kanskje bedre enn selve filmen. Pulp Fiction er nevnt, og i samme periode kom klassikere som Forrest Gump, Dum og Dummere og Shawshank Redemption, alle med fantastiske og filmplakater som huskes når filmene nevnes.

På mange måter blir filmplakaten det første som dukker opp i hodet når det snakkes om filmene, og av den grunn er jobben som legges i de som ofte er det fansen først knytter seg til bortsett fra hypen rundt trailerne. Plakatene varer, det gjør ikke nødvendigvis trailerne i samme grad. De legendariske plakatene følger og forsterker legendene rundt de aller største filmene, om det er filmer fra store studioer, filmserier eller kultfilmer fra mindre kjente regissører.

For en filmfan gir plakatene noe håndfast å ta vare på sammen med inntrykkene fra selve filmen, og de kjæreste rammes inn og henges på et godt synlig sted i hjemmet. Filmplakater vil fortsette å være like viktige i tiden framover, selv om vi er godt inne i den digitale tidsalderen. Det gamle er ofte det beste, og med filmplakater er det er sannhet uten modifikasjoner.

kheera