Chaozproductions.com

Stanley Kubrick – et filmgeni

Når man skal skrive historien om film, er det vanskelig å komme utom de store regissørene – de som har skapt filmbildene vi husker så godt. Og, Stanley Kubrick var en mester i å skape bilder på netthinnene til seerne. Vi glemmer vel aldri bildet av Johnny gjennom hotelldøra eller Hal som blinket med det kunstige røde øyet sitt.

Når man ser tilbake på Kubricks liv og virke, er det nesten utrolig hvordan han kunne skape en følelse av nærvær og redsel i oss. Filmene var mørke og dype på så mange nivåer, og ble så store filmsuksesser at de vil bli sett om og om igjen i hundrevis av år.

Hvem var Stanley Kubrick

Stanley ble født i New York og levde fra 1928 til 1999. Hans opprinnelse var jødisk, og han var selvlært i bilde og film. Når en selvlært fotograf begynner å lage film, kan resultatet bli helt unikt. Og i Stanley sitt tilfelle stemte dette godt. Han tok opp samfunnskritikk og familierelasjoner på en dyster og realistisk måte. Kubrick døde rett før innspillingen av hans siste verk ble fullført, nemlig den legendariske filmen Eyes Wide Shut. Hovedrollene ble spilt av Tom Cruise og Nicole Kidman, som den gang var et par. Rett etter filmens lansering brøt de to opp deres 20 år lange ekteskap.

De viktigste filmene

Som regissør har man et privilegium i å kunne velge og vrake i romaner. Men, man må ha et godt grunnlag først. Skal man lykkes som filmskaper, bør man ha finansene i orden. Det hadde Kubrick, blant annet fordi han lånte riktig. På nettsiden låne-penger.com finner man en rekke lån med lav rente.

Noen av Kubricks viktigste filmer kan oppsummeres her:

  • Lolita
  • 2001:En Romodyssée
  • A Clockwork Orange
  • The Shining
  • Full Metal Jacket
  • Eyes Wide Shut

Stanley Kubrick var en mester i å skremme og vekke seerne. Alle filmene omhandler ting vi kjenner, men som fremstår merkelig og bisart. Dette gir oss frysninger ned over nakken, selv den dag i dag.

Hvis man vil se film av høy kvalitet som tar for seg individets kamp mot makten, er filmene til Kubrick verdt å oppleve. Han har vært en inspirator for en rekke nye regissører, som Ridley Scott, James Cameron og Martin Scorsese.

kheera