Chaozproductions.com

Jim Jarmusch

Jim Jarmusch er en amerikansk regissør som ble født i 1953. Han føyer seg ikke inn i rekken av typiske regissører fra det store filmproduserende landet, men står i stor kontrast til sine landsmenn.

Permanent Vacation

I mannens aller første film blir vi kjent med en regissør som står i opposisjon til filmhistoriens regler og konsepter. Filmen fra 1980 viser en ung mann som vandrer fortapt rundt i New Yorks gater. Hovedpersonen snakker direkte til seeren, og forteller om et liv uten noen mening. Byen framstilles som mørk og med svært lite liv. I noen scener minner verdensmetropolen om en by som har blitt bombet i en krig.

Virkemidler som dette er fremstilt på en diskré måte, og det er bare vinklingen på kamera som gjør at byen ser så slitt og fattigslig ut. Ingen store triks er tatt i bruk, annet enn et særdeles godt skuespill fra hovedrolleinnehaveren, samt valg av kameraets vinkling og bakgrunnsmusikk.

I filmen følger vi den unge mannen mens han møter på sarte sjeler og sinnssyke innbyggere i New York. Vi får tidlig følelsen av at hovedpersonen ikke finner mening i noe, og går hvileløst rundt mens han håper at de merkelige personlighetene i byen skal gi han et svar.

kheera