Filmer trenger god lyssetting og ofte brukes det også en mengde lyseffekter. Noen legger man merke til, mens andre bare er det som en naturlig del av filmen eller historien som fortelles. Men som regel er all lyssetting nøye gjennom tenkt.
Lyset må være riktig
Mange filmskapere snakker om å utnytte “det rette” lyset. Lyset som skaper den rette stemningen og som passer til scenen. Dersom en scene spilles inn som flere biter, er det også viktig at lyssettingen er den samme i alle bitene, slik at det ikke ser rart ut når bitene settes sammen til en helhet. Lyset kan være naturlig, men det kan også skapes ved hjelp av lamper og reflektorer. I en scene som virker helt naturlig, kan det stå både en og to lamper bak kameraene, og det kan stå assistenter der med reflektorer som skal skape de perfekte effektene.
Lyseffekter
Lyseffekter brukes også, enten det er neonlys eller varsellys. Skal du skape en spenningsfilm, vil blinkende varsellys ofte bidrar til å bygge opp spenningen. Varsellys varsler jo som regel at noe er galt. Til daglig brukes varsellys til biler og tunge kjøretøy, men i filmer dukker de ofte opp i tak og på vegger i bygg. Når helten går inn i bygget, begynner en alarm å ule, samtidig som varsellys blinker. Slike effekter kan du enkelt lage selv, ved å kjøpe blinkende lys eller lysbjelker fra Nordeye. Andre scener der du kan bruke varsellys og lysbjelker er for eksempel dansescener.
Lys skaper stemning
Lys og lyd er sammen med på å skape stemning i filmer. Det er for eksempel sjelden det dukker opp spøkelser midt på dagen i en film. Skumle ting skjer ofte i mørket. Romantiske scener kan være spilt inn ved solnedgang. Det samme gjelder for triste avskjedsscener. Ofte er det en solnedgang i bakgrunnen. Lys og lydeffekter er alltid nøye gjennomtenkt i profesjonelle filmer, og det kan faktisk være slike detaljer som skiller en god film fra en dårlig film.
Lyseffekter kan lages billig
Heldigvis kan du som amatørfilmskaper jukse deg til mange av disse effektene. Som nevnt kan du enkelt kjøpe lys og lyseffekter, og du kan kjøpe reflektorer og lamper som du setter opp. Prøv deg gjerne fram ved å spille inn samme scene flere ganger med ulike effekter. Se hvordan stemningen endrer seg før du velger den perfekte settingen for hver scene. Det tar tid å lage en god film, men det er virkelig verdt å legge inn litt ekstra arbeid for å oppnå akkurat det du ønsker. Finn gode tips til lyssetting på nettet, eller gjennom å studere filmer. Legg merke til effektene som brukes i klassiske filmer, og lær av de beste, mens du koser deg med gode filmer.